Laat rugpijn niet langer je leven beheersen
Rugpijn is erg vervelend en kan je flink belemmeren in je dagelijkse leven. Even spelen met kinderen lukt niet en je komt iedere werkdag iedere dag met veel pijn en moeite door. De dingen waar je zoveel van houdt komen dankzij je rugpijn op een laag pitje te staan.
Daarnaast heeft rugpijn invloed op je energieniveau en je mentale gezondheid. Het kan een fikse domper op je dagelijkse humeur zijn. Dat merk jij niet alleen maar ook de mensen om je heen. Het liefst wil je er zo snel mogelijk van af. Want je wilt natuurlijk niet dat die vervelende rugpijn je leven beheerst.
Maar je bent niet de enige. Veel mensen krijgen in hun leven te maken met rugpijn. Tussen de 60 en 90% van alle mensen krijgt op een zeker moment last van rugklachten. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat niet minder dan 80% van de bevolking in hun leven te maken krijgt met rugpijn.
Dit heeft te maken met het werk en de levensstijl in de 21e eeuw. We leven in een wereld vol veranderingen die elkaar razendsnel opvolgen. Hierdoor ervaren we veel stress, hebben we weinig tijd om te bewegen en zitten we vaak meer dan 8 uur per dag achter een bureau.
Vaak met een verkrampte houding met pijnlijke klachten als rugpijn en nekpijn als gevolg.
Vormen van rugpijn
Rugpijn komt voor in veel verschillende soorten en maten. Je kunt hierin een onderscheid maken tussen acuut en chronisch, met en zonder een aantoonbare oorzaak en behandelbaar en onbehandelbaar.
Zo kun je last krijgen van lichte rugklachten die zorgen voor een ‘zeurende’ pijn en na verloop van tijd vanzelf overgaan. Maar je kunt ook last krijgen van chronische rugpijn. Pijn waarmee je jarenlang rondloopt en die je leven flink beïnvloedt.
En niet te vergeten acute rugpijn, wanneer het er onverwachts inschiet en je van de pijn niet meer kunt bewegen.Voorbeelden van bekende aandoeningen aan de rug zijn spit, ischias, hernia en een whiplash.
Deze vormen van rugpijn hebben één ding gemeen: de pijn zit in de wervelkolom. Om die reden kan rugpijn vele oorzaken hebben.
Naast de eerder genoemde aandoeningen, kun je rugpijn ook onderverdelen in de drie volgende groepen:
- Pijn in de bovenrug of nekwervels (nekpijn)
- Pijn in het midden van de rug
- Pijn in de onderrug
Pijn in de bovenrug
Rugpijn in de bovenrug of hoge rugpijn (pijn in je nekwervels) wordt ook wel cervicalgie genoemd. Deze vorm van pijn ontstaat vaak door een slechte houding of door stress.
Pijn in het midden van de rug
Wanneer je last hebt van pijn in het midden van je rug, ervaar je vaak pijn in het midden van de rug tot onderaan de nek (ongeveer tot je borstwervels). De borstwervelkolom die zich in het midden van je rug bevindt, is minder beweeglijk dan de andere wervels.
Blokkades aan de borstwervels kunnen als gevolg ook pijn aan de voorkant van de borst geven. Dit kan ervoor zorgen dat ademhalen lastig gaat. De verminderde mobiliteit van de borstwervels kunnen een oorzaak zijn voor problemen in de nek of onderrug.
Midden rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is er sprake van een spierverrekking of is de rug overbelast door bijvoorbeeld te zwaar tillen. Ook krijgen veel mensen klachten wanneer ze langdurig dezelfde, verkeerde houding aannemen.
Daarnaast kan midden rugpijn worden veroorzaakt door een trauma of ongeval. In zo’n geval kan er een wervel zijn gekneusd of zijn gebroken. Tot slot kunnen mensen met reumatologische klachten ook pijn in het midden van de rug ervaren.
Pijn in de onderrug
Lage rugpijn is een pijn in het onderste gedeelte van de rug. Dit is de meest voorkomende vorm van rugpijn. Als gevolg hiervan heb je vaak al moeite met de kleinste bewegingen.
Over het algemeen wordt deze pijn veroorzaakt door langdurig de verkeerde houding aannemen of langdurig bepaalde bewegingen verkeerd uit te voeren (bijvoorbeeld zwaar tillen).
Andere veelvoorkomende vormen van rugpijn
Naast de drie bovengenoemde soorten rugpijn, zijn er nog twee andere belangrijke vormen van rugpijn te benoemen:
Hernia
Een hernia treedt op tussen de wervels. In dat geval steekt de kern van een van de tussenwervelschijven uit. Normaal gesproken zorgen tussenwervelschijven voor soepelheid en dienen ze als schokdempers. Door het verschuiven drukt er een tussenwervel tegen een zenuw of het ruggenmerg aan.
Dit kan leiden tot irritaties en ontstekingen met (hevige) pijn als gevolg. Deze pijn kan zich uitspreiden over één of beide benen, je billen en je rug.
Ischias
Ischias is een zenuwpijn aan de grote beenzenuw. Deze zenuw wordt ook wel ischias zenuw genoemd en is de langste zenuw van het lichaam. Door aandoeningen in de onderste ruggenwervels kan er druk op deze zenuw komen te staan of kan deze geïrriteerd of ontstoken raken.
Mensen die voor hun werk veel aan een bureau zitten kunnen irritatie aan deze zenuw ervaren. De pijn is niet constant aanwezig maar kan bij bepaalde bewegingen ontstaan. In de meeste gevallen ervaart men pijn aan één kant van het lichaam.
Symptomen bij rugklachten
Rugklachten staan niet altijd op zichzelf. In veel gevallen gaan deze klachten samen met andere pijnen. We hebben een aantal symptomen voor je op een rijtje gezet:
- Zeurende of hevige pijn in de rug
- Scherpe pijnscheuten bij bepaalde houdingen of bewegingen
- Stijf gevoel in de rug
- De pijn kan uitstralen naar benen of billen
- Uitstralende pijn naar de armen
- Tintelende handen/vingers
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Gespannen schouders door stress
- Moeite hebben met over je schouder kijken tijdens het fietsen of autorijden
Hoe kun je rugpijn behandelen?
Herken jij je in een of meerdere factoren? Dan is het tijd om die rugpijn achter je te laten. En je leven te leiden zoals jij dat wilt, zonder die vervelende pijn. Zodat je weer op een gezonde manier kunt bewegen en de dingen weer kunt doen waar je zoveel van houdt.
Een chiropractor kan je hierbij op weg helpen. Bij een behandeling is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de plek waar je pijn ervaart. Een chiropractor kijkt ook naar de structuren die direct en indirect met die pijnplek in verbinding staan.
Het is voor een chiropractor essentieel om de bron van de rugklachten naar boven te halen. Alleen op die manier kan het onderliggende probleem worden gecorrigeerd en kan het normale bewegingspatroon zo goed mogelijk worden hersteld.
En wist je dat je chiropractie vergoed kunt krijgen? Chiropractie wordt door veel zorgverzekeraars gedekt in aanvullende pakketten. Vaak onder de noemer alternatieve geneeswijzen. Benieuwd welke zorgverzekeraars dit dekken? Dat check je hier.
Is chiropractie iets voor jou?
Bij Chiropractie Zuidlaren ben je veel meer dan een nummertje. Wij nemen de tijd om samen met jou de oorzaak van je pijn te achterhalen. Je hoeft ook geen grote pakketten af te nemen, de behandeling is volledig persoonlijk en op maat gemaakt voor jouw situatie.
Je zult je dus snel op je gemak voelen tijdens een behandeling in onze praktijk. Want we vinden het bij Chiropractie Zuidlaren belangrijk dat jij je goed voelt bij de behandeling. Ben je niet zeker of chiropractie iets voor jou is? Probeer dan een gratis screening*.
Dan bespreken we wat je klachten zijn en verrichten we een kort onderzoek om te kijken of chiropractie iets voor jou kan betekenen.
*Tijdens een screening wordt er kort besproken wat de klachten zijn en eventueel een kort onderzoek verricht om te kijken of chiropractie iets voor u kan betekenen. Het is dus geen vervanging van de eerste afspraak maar om te beoordelen of een afspraak zinvol is.
Onze praktijk is eenvoudig te bereiken
Vanuit alle richtingen is onze praktijk gemakkelijk te bereiken. Iets meer dan 15 minuten rijden vanuit Groningen. Vanaf de afslag Zuidlaren vind je na 300m onze praktijk waar je ook nog eens gratis kunt parkeren!
Ook mogelijk om 's avonds een afspraak te maken
In tegenstelling tot veel chiropractie praktijken kun je bij ons ook in de avonduren terecht voor een afspraak. Mocht het vanwege werk bijvoorbeeld niet lukken om overdag een afspraak in te plannen, ben je van harte welkom in de avond.
Bellen hoeft niet, een appje mag ook
Niet iedereen vindt het fijn om te bellen, dat snappen we. Daarom kun je ons ook gewoon een appje sturen. Klik daarvoor op de WhatsApp knop rechtsonder op je scherm. Je kunt er ook voor kiezen om je gegevens in te vullen in het onderstaande formulier.
Laat ons weten wat je klachten zijn en of je contact opneemt voor de gratis screening-sessie of de eerste afspraak.