735581574185382

Chiropractor betekenis

Misschien heb je er wel eens over gehoord, maar vraag je je nog steeds af: Wat doet een chiropractor? Dat is niet zo gek, aangezien we in Nederland, in tegenstelling tot andere westerse landen, niet heel erg bekend zijn met het concept van een chiropractor.

Een chiropractor is een beroep in de gezondheidszorg dat zich bezighoudt met de diagnose behandeling van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Hierbij kun je denken aan je botten, spieren, pezen, gewrichten en zenuwen.

In het kort, alles wat er nodig is om jou soepel te laten bewegen. Een chiropractor behandelt gewrichten die geblokkeerd zijn en herstelt uiteindelijk de beweeglijkheid. Hierbij ligt de focus voornamelijk op pijn en aandoeningen die samenhangen met problemen in de wervelkolom.

Een chiropractor maakt gebruik van het zelf-genezende vermogen van het menselijk lichaam. Een chiropractie behandeling is gebaseerd op manuele therapie verbonden met de manipulatie van de wervelkolom.

Chiropractor betekenis

De rol van een chiropractor is om mechanische aandoeningen in het lichaam te corrigeren. Dit doet een chiropractor om pijn en spierspanning te verminderen. Tegelijkertijd zorgt chiropractie voor een verbetering van de functies van individuele delen van het lichaam om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te versnellen.

Bovendien kan een chiropractie therapie ondersteund worden door goed geselecteerde fysiotherapie, lichaamsbeweging en dieetverandering.

Tot slot: de term die vaak onjuist wordt gebruikt bij een chiropractor is ‘kraker’. Deze naam wordt gebruikt omdat men een chiropractor soms ziet als een (botten)kraker.

Geschiedenis van chiropraxie

Chiropractie als vakgebied is pas in de 19de eeuw ontstaan. Maar de eerste vermeldingen van de behandeling van de wervelkolom door middel van manuele therapie dateren uit de oudheid. Het woord chiropractie stamt af van het Oudgrieks. Van de woorden cheír hand en praxis- handeling om precies te zijn. Om deze reden kun je verschillende schrijfwijzen van het het woord tegenkomen, namelijk: chiropractie, chiropraxie of chiropraxis.

De eerste beschrijving van dit soort praktijken komt van de Griekse vader der geneeskunde en medische ethiek – Hippocrates. Hij beschreef de procedure aan de hand van manuele therapie. Bovendien geloofde hij al dat de oorzaak van veel lichamelijke aandoeningen in de ontwrichting van de wervels lag.

Chiropractie als vakgebied werd ontwikkeld in de Verenigde Staten in de 19e eeuw. Door David Daniel Palmer. Dankzij de manipulatie van de wervels slaagde hij erin om gedeeltelijke doofheid van een conciërge te genezen. Hij richtte de zogenaamde Palmer College of Chiropractic op.

Chiropractie - veronderstellingen

Chiropractie is gebaseerd op de holistische aanname dat de “kern” van het lichaam, voornamelijk de wervelkolom en zijn werking, gecoördineerd worden door het zenuwstelsel. En dat deze kern een aanzienlijke invloed heeft op de gezondheid. De gezondheid van het menselijk lichaam is gebaseerd op de vrije stroom van impulsen door het zenuwstelsel.

chiropractor-helpt-ook-bij-rugpijn

Door de verplaatsing van de wervels kunnen individuele zenuwen onder druk komen te staan. Dit kan  verschillende aandoeningen veroorzaken. Elke verandering in de wervelkolom heeft invloed op de werking van het lichaam.

Door degeneratie van de wervelkolom te behandelen, kan de chiropractor niet alleen klachten als hoofdpijn elimineren maar ook de efficiëntie van de ledematen herstellen.

Als gevolg daarvan kan chiropractie niet alleen de werking van de wervelkolom of het bewegingsapparaat bevorderen maar ook de spijsvertering, ademhalingswegen en de bloedsomloop.

Wil je meer weten over wat een chiropractor doet en of hij jou kan helpen, boek dan hier een eerste consult.

Voor wie is chiropractie? Indicaties en contra-indicaties

Een behandeling door een chiropractor is effectief bij problemen of stoornissen aan het bewegingsapparaat. Een chiropractor probeert een accurate diagnose te maken van de oorzaak van de pijnklachten.

De diagnose wordt opgevolgd door de manuele therapie van een chiropractor. Hiermee kunnen verschillende klachten aan de rug, nek, hals of schouders worden verholpen. Maar ook klachten waar je niet meteen aan denkt, zoals hoofdpijn en migraine, kunnen met chiropraxie behandelingen worden verholpen.

Andere aandoeningen waarvoor patiënten een chiropractische behandeling kiezen zijn onder andere: ​​discopathie, ischias, en posturale afwijkingen. Maar ook achteruitgang van de wervelkolom, gewrichten of ledematen.

Vaak veroorzaakt druk op de zenuwen andere systemische problemen en stoornissen zoals duizeligheid, migraine, urine-incontinentie en kortademigheid. Als deze druk wegvalt, verbetert de algemene gezondheid en het welzijn van de patiënt vaak al snel.

röntgen rugklachten

Er zijn ook enkele contra-indicaties voor chiropractische procedures. Een contra-indicatie is een reden om niet te kiezen voor een bepaalde behandeling.

De belangrijkste daarvan is een eerder uitgevoerde operatie aan de wervelkolom. Andere contra-indicaties kunnen ontstekingen, infecties en ook kanker zijn.

De opleiding van een chiropractor

De studie chiropractie is een universitaire opleiding die momenteel alleen beschikbaar is in het buitenland. In landen zoals de Verenigde Staten, Engeland, Denemarken, Canada en Australië kan iemand tot chiropractor worden opgeleid. 

Om een chiropractor opleiding te kunnen volgen is een afgeronde VWO studie nodig. De studie tot chiropractor duurt 5 jaar en wordt gevolgd door een verplicht stagejaar. De opleiding chiropraxie is het meest vergelijkbaar met geneeskunde in Nederland. Veel vakken komen namelijk overeen. 

Wie mag zich chiropractor noemen?

Helaas bijna iedereen mag zich tegenwoordig chiropractor noemen ongeacht zijn of haar kwalificaties. Dit komt omdat de titel van chiropractor in Nederland niet beschermd is, zoals die van een dokter dat bijvoorbeeld wel is. Hoe kun je dan weten welke specialist je moet kiezen?

Erkende chiropractors zijn aangesloten bij Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Chiropractie Zuidlaren voldoet aan de kwaliteitseisen van deze vakbonden. Dit betekent dat wanneer je bij ons komt, je de beste professionele hulp krijgt. Je klachten zullen worden behandeld door een deskundige die is opgeleid tot chiropractor.

Laat pijn je leven niet beheersen, neem contact op en maak een eerste afspraak.

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een fysiotherapeut

Met pijn in ons lichaam gaan mensen toch al snel naar een fysiotherapeut. Die heeft veel verstand van de werking van onze spieren en pezen. Maar een fysiotherapeut is in tegenstelling tot een chiropractor niet gespecialiseerd in de behandeling van het bewegingsapparaat, botten en gewrichten.

Verder gebruikt een fysiotherapeut meestal mobilisatietechnieken terwijl een chiropractor zich meer richt op manipulatie technieken.

Een ander groot verschil tussen deze twee beroepen is de opleidingsachtergrond. Een chiropractor moet namelijk 5-jarige universitaire opleiding volgen die grotendeels overeenkomt met geneeskunde. Een fysiotherapeut volgt een opleiding aan een hogeschool. Dit betekent dat een chiropractor in tegenstelling tot een fysiotherapeut diagnoses kan stellen en röntgenfoto’s en scans kan beoordelen.

Neem Contact Op