735581574185382

Chiropractie bij borstvoeding problemen

chiropractie-zuidlaren-baby borstvoeding

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft het geven van borstvoeding veel gezondheidsvoordelen. Het is simpelweg de beste voeding voor een pasgeboren baby. Zo geeft het de weerstand van je kindje een boost en het draagt bij aan de lange termijn ontwikkeling. Daarnaast verlaagt het de kans op overgewicht (obesitas) in de toekomst.

Problemen bij borstvoeding

Bovendien is borstvoeding ook een waardevol en intiem moment tussen moeder en kind. Dit moment versterkt de band tussen mama en baby. Hoewel het vaak een diepe wens van de moeder is, is het geven van borstvoeding helaas niet altijd vanzelfsprekend. 

Dit kan heel frustrerend zijn. Maar het belangrijkste is dat je jezelf hier niet de schuld van moet geven. Maar gelukkig kun je met de juiste hulp en ondersteuning het proces weer zo soepel en natuurlijk mogelijk laten verlopen. Zo kan een lactatiekundige bijvoorbeeld de juiste begeleiding bieden vanaf de eerste dag.  

Mocht een lactatiekundige geen uitkomst bieden, is de kans groot dat je kindje wat problemen ervaart na de geboorte. Het kan namelijk voorkomen dat een baby tijdens de eerste maanden van borstvoeding moeite heeft met aanhappen en vacuüm houden. 

Dit kan komen door een te korte tongriem of lipbandje of een mechanisch probleem dat tijdens de zwangerschap of bevalling is ontstaan. Hoe dan ook, voor veel moeders is dit helaas een veel voorkomende reden om te stoppen met borstvoeding.

Mogelijke oorzaken van borstvoeding problemen

Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling kunnen er spanningen in de spieren en gewrichten van je kind ontstaan. Het gaat hier met name over de spieren en gewrichten van de hals, kaak en gehemelte. Dit kan leiden tot de problemen bij het geven van de borstvoeding.

De meest voorkomende oorzaken zijn hiervan zijn bijvoorbeeld een langdurige of juist erg korte bevalling. Hierdoor kan je kindje verkramping van de nekspiertjes ervaren. Maar ook problemen met de schoudertjes tijdens de geboorte of een bevalling met kunstgrepen (keizersnede, tang of vacuümpomp kunnen de oorzaak van problemen bij borstvoeding zijn.

Daarnaast komt het wel eens voor dat een baby in een niet-ideale positie ter wereld komt of weinig bewegingsruimte had in de baarmoeder. Dit kunnen ook oorzaken zijn.

Wanneer kies je voor chiropractie bij een baby?

Om efficiënt van de borst te kunnen drinken, is het van essentieel dat de gewrichten en spieren van de kaak en nek optimaal kunnen functioneren. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat spanningen en belemmeringen in de kaak en nekspieren de borstvoeding van je kindje kunnen verstoren. 

Wanneer je merkt dat je problemen hebt met het geven van borstvoeding, is het essentieel dat je snel handelt. Zelfs met een pasgeboren baby kun je terecht bij een chiropractor die gespecialiseerd is in het behandelen van baby’s.

Overweeg een afspraak bij een chiropractor wanneer je baby:

Chiropractie bij borstvoedingsproblemen

De chiropractor gaat met je baby aan de slag om de beweeglijkheid van de spieren, zenuwen en gewrichten die worden gebruikt bij het geven van borstvoeding, te verbeteren. 

Hoe ziet een traject bij een chiropractor voor baby’s er uit? 

Tijdens een kennismakingsgesprek zullen we beginnen met het bespreken van een aantal belangrijke zaken. Zoals de specifieke klachten, de zwangerschap en bevalling en de algehele gezondheid en ontwikkeling van je kindje. 

Hierna zal er een kort, lichamelijk onderzoek plaatsvinden bij je baby. Bij voorkeur kan dit gewoon op schoot of in de armen van een van de ouders worden gedaan. De spiertjes en gewrichtjes worden gecheckt, maar we controleren ook belangrijke reflexen en voeren orthopedische testen uit. 

De behandeling van baby’s gebeurt altijd op een uiterst veilige manier. We nemen voldoende tijd om uitleg te geven en de baby zo rustig mogelijk te benaderen. 

Het is dan ook geen verrassing dat de chiropractor tijdens de behandeling van een baby vele malen subtieler en zachter te werk gaat dan bij een volwassen mens. De behandeling bij een baby bestaat uit zachte druk- en mobilisatietechnieken. Deze zijn volledig pijnvrij. 

In veel gevallen kan een lichte druk met de vinger al voldoende zijn om gewrichtjes en spiertjes te corrigeren. De druk die op je kindje wordt gezet is vaak niet veel meer dan de druk die we op onze ogen kunnen verdragen. 

Chiropractor gespecialiseerd in het behandelen van baby's

Chiropractie Zuidlaren is gespecialiseerd in de behandeling van baby’s. Chiropractor Alex Zimmer heeft in 2015 een drie jaar durende masteropleiding op dit vlak afgerond. 

Daarnaast is Alex binnen de NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie) actief betrokken geweest bij het opstellen van richtlijnen voor het veilig behandelen van baby’s. Je kunt er bij ons dus zeker van zijn dat je baby in deskundige en veilige handen is.

Neem Contact Op