735581574185382

Chiropractor voor baby en kind

chiropractie-zuidlaren-babys-foto

Ook een baby kan klachten vertonen die aan de wervelkolom gerelateerd zijn. Vooral in het begin van het leven zijn de spieren en gewrichten kwetsbaar en onvoldoende ontwikkeld. Externe krachten (zoals bijv. tijdens een bevalling) kunnen ervoor zorgen dat er blokkades in de wervelkolom ontstaan. Dit kan bepaalde symptomen en/of stoornissen veroorzaken.

De geboorte is vaak een heftig proces. Zowel voor moeder als baby. Tijdens de gang door het geboortekanaal kan er wel tot 30 kg druk op het hoofdje en de kleine wervelkolom komen. Tijdens de bevalling wordt het hoofdje vaak gedwongen om 90 graden te draaien, terwijl de weeën de baby door het geboortekanaal forceren. 

Bij een bevalling met kunstverlossingen zoals een keizersnede of tang wordt vaak aan het hoofdje of het nekje gedraaid of getrokken. Als gevolg van een bevalling kunnen er afwijkingen ontstaan in de nek- en halswervels. Tussen twee wervelgewrichten kan er dan een bewegingsbeperking ontstaan waardoor er een zenuwstoornis optreedt. 

Deze zenuwstoornissen kunnen klachten als darmkrampjes, het buigen van het hoofdje naar een kant (voorkeurshouding) of het Kiss syndroom veroorzaken.

Een chiropractor kan de klachten van uw baby verhelpen

Ondanks dat een baby niet kan laten weten of het pijn heeft of zich niet lekker voelt, zullen veel ouders in deze situatie het gevoel hebben dat iets niet lekker zit met hun baby. Als ouder kun je je dan machteloos voelen en wil je graag weten waar deze klachten vandaan komen. Vaak is er al van alles geprobeerd.

Toch denken ouders dan niet snel aan een bezoek aan een chiropractor. Door regelmatig (preventief) de wervelkolom van uw kindje te laten controleren, kan uw kind in goede gezondheid opgroeien.

Aanwijzingen om je kind of baby door een chiropractor te laten checken zijn:

 • Overmatig huilen
 • Voorkeurshouding van het hoofdje en/of het rompje
 • Onrustig of kort slapen
 • Overstrekken
 • Spugen en/of reflux
 • Voedingsproblematiek/problemen bij borstvoeding

Chiropractor behandelingen bij baby's

Uiteraard is de behandeling van een chiropractor bij een baby vele malen subtieler en zachter dan bij een volwassen mens. De behandeling bestaat uit zachte druk- en mobilisatietechnieken. Alex Zimmer is een gespecialiseerd chiropractor in de behandeling van baby’s en kinderen. Hij heeft in 2015 een drie jaar durende master opleiding op dit vlak afgerond. Daarnaast is Alex binnen de NCA acief betrokken geweest bij het opstellen van richtlijnen voor het veilig behandelen van baby’s. De behandeling van baby’s gebeurt op een uiterst veilige manier. Er wordt voldoende tijd genomen om de ouders uitleg te geven en de baby rustig te benaderen.

Chiropractor voor kinderen en tieners

Vanaf het begin van het leven tot aan de pubertijd maakt het lichaam van kinderen enorme veranderingen door. Met de aansturing van het zenuwstelsel komt het lichaam tot het ontwikkelen van steeds complexere vaardigheden in het motorisch en cognitieve domein. Denk aan het zetten van de allereerste stapjes of later de uitdaging van sportieve activiteiten zoals een voetbalwedstrijd. Tijdens dit hele traject kunnen er dingen geburen (zoals een val, een botsing of simpelweg stress), die verstoringen in het lichaam kunnen veroorzaken. 

Ook is de pubertijd is een gevoelige periode waar in het lichaam en de wervelkolom snelle groei doormaakt waardoor klachten kunnen ontstaan, zoals de eerste rug- of nekpijn.

Bij een consult van oudere kinderen geldt ook dat rekening wordt gehouden met de verschillende stadia van fysieke en mentale ontwikkeling van het kind. Het is normaal dat kinderen de behandeling spannend vinden. De chiropractor stelt uw kind voldoende gerust.

Andere aanwijzingen om je kind/tiener door de chiropractor te laten checken zijn:

 • Nekpijn
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn
 • Sportblessures
 • Motorische ontwikkeling
 • Scoliose
Neem Contact Op